Staničné zabezpečovacie zariadenie - Považská Teplá

19.10.2008 8:00 Djexpres

Staničné zabezpečovacie zariadenie - Považská Teplá

V dnešnej reportáži o zabezpečovacích zariadeniach sa budeme venovať staničnému zabezpečovaciemu zariadenu - reléovému, ktoré sa nachádza v útulnej staničke na považí, konkrétne v stanici Považská Teplá. Síce sa jedná o malú dopravňu so štyrmi dopravnými koľajami a jednou manipulačnou, no napriek tomu je neustále využívná na predchádzanie či "parkovanie" vlakov, pred stanicou Považská Bystrica. Pri dnešnej hustote dopravy, nie je problém vidieť stanicu plnú vlakov, čo sa niekedy prejavuje aj tým, že vlaky osobnej dopravy prechádzajú stanicu po 4. koľaji, popri staničnej budove...

 

žst. Považská Teplá

Všeobecné informácie: 

Železničná stanica Považská Teplá, leží v km 175,020, dvojkoľajnej trate normálneho rozchodu č. 120, Bratislava - Žilina. Považská Teplá je stanicou zmiešanou, podľa povahy práce a medziľahlou po prevádzkovej stránke. Trolejové napätie v stanici a priľahlých medzistaničných úsekoch je 3000V jednosmerných.

Zabezpečovacie zariadenie v stanici:

- V stanici je staničné reléové zabezpečovacie zariadenie 3. kategórie cestového systému s koľajovými obvodmi. V stanici sú svetelné od seba závislé návestidlá s rýchlostnou návestnou sústavou.

Zabezpečovacie zariadenie na trati:

- V priľahlom medzistaničnom úseku Považská Teplá - Bytča a Považská Teplá - Považská Bystrica, je traťové zabezpečovacie zariadenie 3. kategórie - obojsmerný automatický blok s trojznakovými oddielovými návestidlami umiestnenými na zábrzdnú vzdialenosť pri oboch traťových koľajách, s traťovou časťou vlakového zabezpečovača prenášajúcou kód návesti, na návestný opakovač hnacieho vozidla. V oboch medzistaničných úsekoch je možné vykonávať jazdy vlakov proti správnemu smeru.


Celkový pohľad na panel reléovky v dopravnej kancelárii.

D e t a i l n ý     p o h ľ a d     n a     p r v k y     p a n e l u     r e l é o v k y :

Popis obsluhy:

Pri stavaní jazdnej cesty výpravca zistí voľnosť jazdnej cesty pohľadom na indikácie jednotlivých výhybkových a koľajových obvodov (priesvitiek). Jazdná cesta sa stavia stlačením príslušného tlačidla pri návestidle, ktoré chce dopravný zamestnanec postaviť na návesť dovoľujúcu jazdu a následne tlačidla návestidla, pokiaľ bude postavená jazdná cesta. Pri vlakových cestách sa ako počiatočné obsluhujú tlačidlá so zelenou indikačnou žiarovkou, pri posunových cestách tlačidlá s bielou indikačnou žiarovkou. Tlačidlá pre určenie konca (prípadne variantné tlačidlá) jazdných ciest, sa obsluhujú tlačidlá s bielou indiačnou žiarovkou. Pokiaľ sa jedná o postavenie zriaďovacích návestidiel, ktoré nahradzujú označník, postupuje sa len stlačením tlačidla pri zriaďovacom návestidle, ktoré však nemá indikačnú žiarovku. Postup vyzerá asi takto: Výpravca stavia vlakovú cestu od Považskej Bystrice z 1. traťovej koľaje na 3. staničnú koľaj. Stlačí tlačidlo vchodového návestidla 1S, ktoré sa rozbliká a následne "biele" tlačidlo pri odchodovom návestidle opačného smeru, L3 na 3. staničnej koľaji, ktoré sa rozsvieti. Nastáva samočinné prestavovanie výmen vo vlakovej ceste, zabezepečovacím zariadením. Zabezpečovacie zariadenie zároveň kontroluje voľnosť danej vlakovej cesty. V prípade že by bol nejaký z úsekov obsadený koľajovými vozidlami, nedovolí postavenie vlakovej cesty. Po tom, ako sa potrebné výmeny prestavili a požadované úseky jazdnej cesty sú voľné, rozsvieti sa vlaková cesta bielymi priesvitkami na paneli - nastal záver vlakovej cesty a následne postaví príslušné vchodové návestidlo na návesť dovoľujúcu jazdu, vtedy tlačidlo vchodového návestidla prestane blikať, prerušovaná indikácia v počiatočnom tlačidle po rozsvietení návestidla na návesť dovoľujúcu jazdu zhasne a biele tlačidlo označenia kam smeruje vlaková cesta zhasne. Na vchodovom návestidle sa v tomto prípade rozsvietila návesť - rýchlosť 40 a výstraha. Na predzsvesti vchodového návestidla zlúčenej s oddielovým návestidlom automatického bloku sa rozbliká pomaly prerušované žlté svetlo, ktoré tvorí návesť "očakávaj rýchlosť 40". Počas jazdy vlaku sa dané úseky presvecujú na červeno. Jazdná cesta sa ruší samočinne úsek po úseku logickým postupným uvoľňovaním koľajových obvodov. Zaujímavosťou tejto reléovky je aj možnosť zapnutia prvej a druhej staničnej koľaje do systému autobloku, čím vchodové a odchodové návestidlá dostanú funkciu akoby štandartných oddielových návestidiel automatického bloku.


Panel kontroly a obsluhy PSZ v traťovom úseku Bytča - Pov. Teplá

 
Pohľad do dopravnej kancelárie stanice a na ručné jazdné návestidlá

Návestidlá:

V stanici sa nachádzajú svetelné návestidlá, s rýchlostnou návestnou sústavou. Vchodové návestidlá "1S" a "2S" od Považskej Bystrice, ktoré majú predzvesti "1-1732" a "2-1732" zlúčené s oddielovými návestidlami automatického bloku. Vchodové návestidlá "1L" a "2L" od Bytče, majú predzvesti "1-1769" a "2-1769" tiež zlúčené s oddielovými návestidlami automatického bloku. Odchodové návestidlá na smer Považská Bystrica a Bytča tvoria návestidla "L3-L4" a "S3-S4a", z čoho vyplýva že v stanici sú 4 dopravné koľaje. Ďalej sa v stanici nachádzajú zriaďovacie návestidlá Se1 - Se12. Namiesto označníkov sú v stanici použité trpazlíčie zriaďovacie návestidlá. Na štvrtej dopravnej koľaji sa nachádzajú dve cestové návestidlá a to konkrétne Sc4 a Lc4a. Vlaková cesta po tieto návestidlá je na vchodových návestidlách návestená ako vzdialenosť kratšia ako zábrzdná, ktorej miestne pomery nezaručujú včasné zastavenie vozdidiel pred návesťou zakazujúcou jazdu na cestovom návestidle, podobne je to pri postavenom cestovom návestidle a zákaze jazdy na odchodovom návestidle. Z tohto dôvodu sú cestové návestidlá 5-svetlové s jedným zaslepeným svetlom a vchodové návestidlá 6-svetlové, pretože pri tejto návesti sa podľa príslušnej technickej normy požadovalo oddelenie súčasne svietiacich svetiel jedným zhasnutým alebo prázdnym svetlom.

 
Pohľad na odchodové návestidlá so zriaďovacím a vchodové návestidlá v smere do Žiliny

 
Cestové návestidlá Sc4 od Pov. Bystrice a Lc4a od Žiliny, na štvrtej dopravnej koľaji

 
Pohľad na dvojité koľajové spojky, vľavo od Bytče, vpravo od Považskej Bystrice

 
Rýchlik 611 prechádza po prvej koľaji a osobný vlak od Žiliny vchádza na druhú staničnú koľaj

Galéria

Súvisiace trate