IPV ŠTEFÁNIK v Košiciach

22.4.2010 12:00 Ing. Igor Molnár

IPV ŠTEFÁNIK v Košiciach

Po minuloročnom oživení IPV Štefánik a jeho úspešnej prezentácii v B. Bystrici, Zvolene a bojoch u Starej Kremničky sa tento rok predstaví na viacerých miestach Slovenska. Košice sú prvým mestom, kde je k dispozícii pre širokú verejnosť.

 







Od pondelka, 19. apríla je súprava odstavená na I. nástupišti, 15. koľaji. Spoločne s vozňami krytej stavby, tzv. dobytčiakmi ponúka návštevníkom prostredníctvom obrazových materiálov informácie o najdôležitejších udalostiach na našom území v období II. svetovej vojny. 

V prvom z nich študenti doplnia informácie aj hovoreným slovom. 


V druhom vozni si môžeme za pomoci audiovizuálnej techniky prezrieť záznam z bojov pri Starej Kremničke, ktorý sa konal v septembri minulého roku v rámci programu GP Zvolen. 


V treťom vozni je vystavená maketa pancierového vlaku, ako aj informácie o jeho stavbe a rekonštrukcii. V čase mojej návštevy si pancierový vlak prišli pozrieť hlavne študenti košických stredných škôl. 


Nechýbali však ani zástupcovia strednej a staršej generácie. Výstava na košickej stanici bude trvať do nedele. V sobotu bude na niekoľko hodín prerušená. V tomto čase bude počas prebúdzania Katky pre priaznivcov železničnej techniky pripravená ukážka bojov pri oslobodzovaní depa. V nedeľu sa s IPV Štefánik rozlúčime. 1. mája sa bude prezentovať  počas 3. ročníka Slovensko-maďarských železničných dní v maďarskom mestečku Széczény.

Galéria

Súvisiace odkazy