Silvestrovské hádanky

31.12.2020 8:00 Luděk Šimek

Silvestrovské hádanky

Milý čtenáři, než se vrhneš do víru silvestrovského veselí, zkus si trochu procvičit důvtip a fantazii. Spěšné vlaky, rychlíky, IC, EC atd. mají svoje jména a já jsem se pokusil několik z nich zvýtvarnit. Těch rozličných jmen, pravda, v posledních dvou GVD poněkud ubylo, protože vlaky stejné linky dostaly jméno společné – což je jistě přehlednější pro cestující, avšak méně inspirativní pro nás kreslíře, takže jsem se vrátil i k některým hezkým jménům, která jezdila ještě loni či předloni.

Doufám, že uhodnout jména vlaků podle mých kreseb nebude pro vás příliš tvrdým oříškem.

První obrázek jistě žádnou nápovědu nepotřebuje, vlak toho jména jezdí už řadu desetiletí, atributy jeho i toho města, po němž nese jméno, jsou všeobecně známé.

Rozluštit druhý obrázek bude asi těžší. Spěšný vlak byl tak pojmenován teprve nedávno. Jezdí přes město, které je perlou jistého historického stavebního slohu. A právě jméno toho slohu dostal i onen spěšný vlak:

Teď se přesuneme na východ, na koleje ŽSR. Omlouvám se slovenským kolegům, že jsem je poněkud ošidil v tomto kvizu: Ony se totiž vlaky ZSSK jmenují většinou podle regionů nebo řek, a to se špatně vyjadřuje obrázkem. Naštěstí se už upustilo či omezila komerční jména. Vlak v mé alegorii se jmenuje stejně jako rekreační a turistické centrum v překrásné romantické krajině, kde je RÁJ milovníků skalních strží, vodopádů a divočiny.

A zpátky do krajiny jen mírných a vlídných kopců a návrší. Na tom jednom návrší, pod nímž náš rychlík uhání, stojí unikátní stavba – pětiboký kostel, obklopený ambity, zapsaný do Seznamu UNESCO. Jeho trasu neprozradím, protože by to bylo příliš snadné – všechny rychlíky na této lince dnes nesou stejné jméno. Jen podotknu, že souvislost s uzeninou není reklamní ale čistě náhodná.

Odskočíme si do ciziny – atributy na obrázku samy říkají, jak se EC jmenuje a kam jezdí.

Ve vlaku jede pan spisovatel a novinář, po němž se ještě loni jmenoval rychlík Praha – Brno. Narodil se v Čáslavi, pracoval v brněnské redakci Lidových novin, miloval přírodu a zvířata a dovedl o nich nádherně psát. Jedna jeho knížka se natolik zalíbila Leoši Janáčkovi, že ji zhudebnil jako operu.

A jsme v horách na Valašsku – ke jménu vlaku není snad třeba víc dodávat.

Odsud to máme jen kousek do Žiliny a ze Žiliny do Bratislavy jezdívá vlak zvláštního jména.

A čestný závěr tvoří expres, který nesl jméno moravského či spíše valašského města, které proslavil jeden mazaný pán tím, že tradiční řemeslo proměnil na průmyslovou velkoprodukci.

Že by po našich kolejích jezdil třeba vlak Vinnetou? To určitě ne, ale co se zamyslet tak trochu zeměpisně?

Další spoj vyráží z Prahy směrem právě opačným a nápovědu určitě nepotřebuje.

Staří Římané byli nejen zdatní cestovatelé, ale také kolonizátoři. Naše hádanka je spojena s jedním z center provincie Pannonia, v němž zemřel římský císař Marcus Aurelius a mnohem později (také naši) vladaři další.

Poslední obrázek navozuje dojem, že jsme se z dávné minulosti přenesli do blízké budoucnosti. Není tomu tak – vlak skrytého jména má svou letitou tradici.

Pokud byste přece jen neuhodli, snad vás potěším alespoň dvěma aktuálními vtípky:

Přeji vám tedy mnoho zdraví i krásných a zajímavých cest po všech možných kolejích v roce 2021.

Súvisiace odkazy