Dopravné správy

PV OSŽ při ČD, a.s. ke snižování počtu zaměstnanců

Mimořádné zasedání Podnikového výboru (PV) OSŽ při ČD, a. s., které bylo svoláno na 13. října do sídla OSŽ v Praze Vysočanech, řídila tajemnice PV Věra Nečasová. Zasedání bylo svoláno mimořádně především proto, že vedení Českých drah plánuje od nového GVD či od nového roku snížit počet pracovních míst a podnikový výbor si vymínil projednat tuto organizační změnu na svém zasedání.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ako na Dušičky? Najistejšie vlakom

Preplnené železničné nádražia, autobusové stanice a taktiež aj diaľničné výjazdy z najväčších miest. Tak bude s najväčšou pravdepodobnosťou vyzerať začiatok a koniec dušičkových sviatkov počas nasledujúceho víkendu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Lidlenky se vracejí

České dráhy a obchodní řetězec LIDL připravily další z akcí levného cestování, a to na státní svátek 17. listopadu 2010. Akce navazuje na již realizované podobné prodejní aktivity ČD v obchodní síti mimo železnici. Díky nim se daří oslovit další zákazníky, kteří běžně železniční dopravu nevyužívají a na nádraží nechodí, a díky těmto akcím podniknou mimořádnou cestu vlakem, resp. následně začnou železniční dopravu častěji využívat. Také díky tomu se podařilo v roce 2010 zvýšit tržby ČD bez zvyšování cen jízdného. Počet poukázek levného cestování je omezený.

Další podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.

O uplynulé sezóně v Lužné u Rakovníka

František Kaplan má v Depu historických vozidel v Lužné na starosti železniční muzeum, to znamená provoz, samotnou expozici i organizační záležitosti kolem muzea.

Rozhovor s ním najdete na této stránce.

Paštiky vydělaly na vlaky

České koleje přilákaly dalšího zájemce, který chce vozit cestující moderními vlaky a nabízet jim lepší servis než České dráhy. Je jím bývalý majitel potravinářského giganta Hamé Leoš Novotný a jeho syn Leoš. Mladší Novotný rozjíždí v Česku společnost Rapid Express, která chce vstoupit na trh dálkových vlaků bez dotací, ale chce bojovat též o regionální dotované spoje.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Plzni přibudou tramvajové koleje

Plzeň připravuje stavbu téměř dvoukilometrové tramvajové tratě za 640 milionů korun. Nová linka na okraj průmyslové zóny Borská pole, na níž už má Plzeň rezervováno 150 milionů korun z dotací EU, by měla vozit cestující nejdříve od podzimu 2014. Stavba začne na jaře 2012 a potrvá až 2,5 roku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Tunel pod Vysokovem má zatraktivnit železnici na Náchodsku

Obyvatelé Náchoda, jimž vadí, že jejich město je denně ucpané kolonami aut, dnes podruhé zablokují tamní hlavní silniční tah. Chtějí tak urychlit výstavbu obchvatu. Přitom dopravní experti už delší dobu mají rozpracovanou studii, která počítá s železniční dopravou do České Skalice, Hradce a dalších měst. Dosavadní cesta vlakem z Náchoda do České Skalice, Jaroměře a dál na Hradec je zatím spíš kodrcání se do Václavic a do Starkoče spojené s přesedáním a změnou směru jízdy vlaku. A právě tento problém studie řeší takzvanou vysokovskou spojkou, tedy tunelem pod Vysokovem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zachrání nestátní dopravci lokálky?

Stát hodlá zrušit některé železniční tratě na Karlovarsku, jejichž využití je minimální. Tři z nich chtějí společně provozovat RegioJet a Jindřichohradecké místní dráhy. Někteří odborníci považují rušení tratí za chaotické. Dopravní firma Radima Jančury už přišla i s konkrétním návrhem. "Je to už nabídka s kompletní kalkulací cen, jsme zhruba o čtyřicet procent levnější, než činí dosavadní náklady," přibližuje obchodní ředitel RegioJetu Jiří Schmidt. "Nabídku jsme dostali a začínáme ji studovat," potvrdila mluvčí kraje Jana Pavlíková.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Posilové vlaky okolo Sviatku všetkých svätých

Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. (ZSSK) vypraví od štvrtka 28. októbra 2010 do utorka 2. novembra 2010 spolu 24 posilových vlakov. Najviac posilových vlakov (11) pôjde v pondelok 1. novembra 2010. Dôvodom posilovania osobnej železničnej prepravy je očakávaný nárast cestujúcich v súvislosti so Sviatkom všetkých svätých. Všetky posilové vlaky sú uvedené v platnom cestovnom poriadku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Výluka mezi Planou u Mariánských Lázní a Chebem

Závěrečná etapa dokončovacích stavebních prací a konečné úpravy trolejového vedení si vyžádají výluku na trati z Plané u Mariánských Lázní do Chebu. Denní výluku potrvá od 1. do 12. listopadu v době od 07:00 do 15:00, kdy budou všechny vlaky nahrazeny autobusy a bude platit výlukový jízdní řád.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nádraží na Královéhradecku není za co opravit

Zatímco nádraží v Trutnově či Ostroměři patří k nejkrásnějším v zemi, v kraji je pořád dost zchátralých železničních budov, které na opravu teprve čekají. Ale na rekonstrukci mnohých zastávek nejsou peníze. Česká Skalice, Týniště nad Orlicí, Vrchlabí, Chlumec nad Cidlinou, Třebechovice pod Orebem. Tolik jen velmi stručný výčet nejzanedbanějších nádražních budov v Královéhradeckém kraji.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Radim Jančura a lokálky

Podnikatel Radim Jančura, který nedávno prezentoval svůj životopis na NEWTON College, je velmi progresivní a podnikavý člověk. Snad nejvíce se proslavil – samozřejmě kromě žlutých autobusů – svojí snahou provozovat regionální železniční tratě pod hlavičkou firmy RegioJet. Příslušné tendry podle svých slov nevyhrál i přesto, že byl nejlevnější. A to proto, že si to tak političtí představitelé nepřáli. Podle jeho názoru se za tímto rozhodnutím skrývá korupce.

Celé zamyšlení najdte na této stránce.

V Žilině otevřeno mezinárodní centrum pro automatizaci železnic

Společnost Siemens v Žilině ve středu otevřela mezinárodní inženýrské centrum pro automatizaci železnic, ve kterém získalo práci třicet projektantů. Do konce roku 2011 se kapacita centra rozšíří na 130 dopravních expertů. Generální ředitel Siemens, s.r.o. a představitel koncernu Siemens AG na Slovensku Vladimír Slezák uvedl, že divize Mobility s divizí Corporate Technology koncernu Siemens rozšířením oddělení inženýringu zintenzivňuje aktivity v oblasti projektování. V Žilině už od začátku roku 2003 působí skupina 21 inženýrů, zabývající se projekcí železničních zabezpečovacích systémů. Celkově má dnes Inženýrské centrum spolu s touto skupinou 51 projektantů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Čínské rychlovlaky obrazem

Čína nepolevuje ve svém nadšení pro supermoderní a extrémně rychlé vlaky. Dalším v řadě se v úterý stalo spojení mezi Šanghají a městem Chang-čou na jihovýchodě země. Trať mezi oběma městy je dlouhá 202 kilometrů a vlak CRH380, který v úterý poprvé vyrazil s cestujícími, vzdálenost překoná za 45 minut

Fotogalerii najdete na této stránce.

31. říjen posune hodinové ručičky a zastaví 16 vlaků ČD

V noci ze soboty 30. na neděli 31. října končí letní čas a hodinové ručičky se posunou o hodinu zpět. Tato změna se dotkne celkem šestnácti dálkových vlaků Českých drah, které budou uprostřed noci čekat na odjezd podle středoevropského času (SEČ). Pokud by vlaky nezůstaly stát, jely by po změně času ve zbytku trasy o hodinu dříve. Regionálních vlaků se změna nedotkne, protože v době změny času žádné nejedou.

Podrobnosti najdete v tiskové zprávě.

Brusel pokrátil dotace na železnice v ČR

Evropská komise dnes odebrala Česku přislíbených 360 milionů korun (14,5 milionu eur) dotací pro přípravu projektu rychlejšího železničního spojení mezi Prahou a Berounem. Součástí stavby měl být i pětadvacetikilometrový tunel mezi oběma městy, vláda však projekt kvůli finanční úsporám zastavila.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na kladensko-pražskou rychlodráhou nejsou peníze

Stavba rychlodráhy mezi Kladnem a Prahou v roce 2011 nezačne. Ministerstvo dopravy nemá na výstavbu dráhy, která má podle původních předpokladů stát 45 miliard Kč, dostatek peněz.  ... prioritou pro příští rok bude výstavba více než 1000 kilometrů silnic, dálnic a modernizace stávajících železničních koridorů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK Cargo bude musieť zaplatiť pokutu

Najvyšší súd potvrdil rozhodnutie Protimonopolného úradu o zneužívaní dominantného postavenia Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia, vrátane pôvodne uloženej pokuty vo výške 2,49 milióna eur. TASR o tom informoval hovorca Úradu Vladimír Ferko s tým, že voči rozhodnutiu sa už nie je možné odvolať.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kolešovka snad přežije

Jezdí se po ní už 127 let a je to jedna z nejstarších železničních tratí ve Středočeském kraji. Parní vlak po ní měl jet o uplynulém víkendu naposledy, ministerstvo dopravy chtělo koleje zrušit. Po nedělních jednáních to ale vypadá, že trať má naději na záchranu. Historickou trať Kolešovka, která patří k nejstarším drahám ve středních Čechách, se díky iniciativě sdružení Klubu historie kolejové dopravy Praha (KHKD) pravděpodobně podaří zachránit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nádraží ve Šternberku a Uničově se promění

Nádraží ve Šternberku a Uničově čekají radikální proměny. V prvním případě se autoři modernizace chystají železniční budovu propojit s nedalekým autobusovým nádražím. Naopak v Uničově od plánu spojit oba uzly upouštějí. Přesto se vlakové nádraží výrazně změní - budova totiž přijde o horní patro.

Celou zprávu najdete na této stránce.